mmeegroup.cz

Jsme součástí vašeho růstu


Dohoda o provedení práce od 1.7. 2024 v ČR jinak ...


24.06.2024

Michaela Studnička Skálová

Jaké jsou letos změny pro zaměstnance, kteří mají se svým zaměstnavatelem uzavřenou dohodu o provedení Práce? Od 1.7. 2024 dochází v České republice k několika významným změnám týkajícím se dohod o provedení práce (DPP)

Novinky v DPP od 1.7.2024

  1. Limity pro odvody na pojištění:
    • Pokud má zaměstnanec DPP pouze u jednoho zaměstnavatele a jeho měsíční příjem přesáhne 25 % průměrné měsíční mzdy (tj. 10 500 Kč pro rok 2024), vzniká povinnost odvést sociální pojištění (24,8 % ze mzdy) a zdravotní pojištění (9 % ze mzdy hradí zaměstnavatel a 4,5 % zaměstnanec).
    • Pokud má zaměstnanec DPP u více zaměstnavatelů a jeho celkový příjem z těchto dohod přesáhne 40 % průměrné měsíční mzdy (tj. 17 500 Kč pro rok 2024), také vzniká povinnost odvést sociální a zdravotní pojištění.
  2. Registrace dohod:
    • Nově je povinnost všechny dohody o provedení práce registrovat na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zaměstnavatelé musí hlásit uzavření DPP do 8 dní od nástupu zaměstnance.
    • Zaměstnavatelé také musí poskytovat informace o výdělku zaměstnanců na DPP Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) či ČSSZ do 20. dne následujícího měsíce​ (Inform.cz)​​ (e15.cz)​.
  3. Nemocenské pojištění:
    • Účast na nemocenském pojištění vzniká pouze, pokud měsíční výdělek z DPP přesáhne stanovené limity. Pokud zaměstnanec dosáhne těchto limitů, vzniká mu nárok na náhradu mzdy při pracovní neschopnosti a od 15. dne nemoci i na nemocenské dávky​ (Mesec)​.
  4. Možnost přechodu na pracovní poměr:
    • Zaměstnanec na DPP může po 180 dnech písemně požádat o převedení na pracovní poměr, pokud jeho smlouva trvá alespoň 12 měsíců a odpracoval minimálně 180 dní v uplynulém roce. Zaměstnavatel musí na žádost odpovědět do jednoho měsíce​ (e15.cz)​.
  5. Další povinnosti:
    • Zaměstnavatelé musí zjišťovat, zda zaměstnanec nemá DPP ještě u jiného zaměstnavatele. Pokud zaměstnanec zatají další dohody, bude sám odpovědný za placení pojistného​ (e15.cz)​.

Tyto změny jsou důležité jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele, aby se vyhnuli sankcím a správně plnili své povinnosti podle nových pravidel.

Michaela Studnička Skálová


Další články

25.09.2024

Jaroslava Nekolová

Dostupnost půjček a jejich hrozba

Proč je půjčování na zážitky cesta do pekel? Půjčky na zážitky, jako je dovolená či dárky, nepřináší dlouhodobou hodnotu. Jakmile dovolená skončí nebo dá…

20.12.2023

Michaela Studnička Skálová

Změny ve zdanění DPP v roce 2024

Dohoda o provedení práce musí být jako smluvní vztah mezi zaměstnancem a 

20.12.2023

Michaela Studnička Skálová

Krásné Vánoce

Přejeme všem klidné prožití vánočních svátků.  Hodně zdraví, štěstí, lásky a úspěchu v příštím roce. Těšíme se na…