mmeegroup.cz

Jsme součástí vašeho růstu


Jak získat druhou hypotéku a jde to vůbec?


25.02.2021

V dnešním článku si probereme, jaká jsou specifika druhé hypotéky, na co si dát pozor a jak můžete druhou hypotéku využít. ✅

Získali jste hypotéku, kterou nyní splácíte, a potřebujete si vzít další? Byť se může celá situace na první pohled jevit zapeklitě, nemusí to být při splnění určitých podmínek příliš složité a v dnešní době se tato záležitost stává čím dál běžnější. V dnešním článku si probereme, jaká jsou specifika druhé hypotéky, na co si dát pozor a jak můžete druhou hypotéku využít.

Dvě hypotéky souběžně nebo jedna za druhou?

Existují dvě situace, ve kterých můžete žádat o druhou hypotéku. Buď jste svou původní hypotéku splatili a potřebujete si zažádat o další, nebo si plánujete vzít ke stávající hypotéce ještě jednu a splácet tak oba úvěry současně. Obě situace jsou přípustné a banky je povolují, je ale třeba mít na paměti určitá specifika, která z těchto situací vyvstávají.

Druhá hypotéka až po splacení té první

V prvním případě dochází prakticky ke stejnému postupu, jako když jste žádali o první úvěr. Výhodou je, že už víte, do čeho jdete, jaké musíte doložit dokumenty a co všechno je potřeba zařídit, abyste na hypotéku dosáhli. Pokud jste navíc první hypotéku včas a řádně spláceli, banka vám to přičte k dobru – v registru dlužníků totiž uvidí, že je na vás spoleh a dá se předpokládat, že i další úvěr budete splácet podobně řádným způsobem.

Dvě hypotéky najednou

Může se stát, že si plánujete půjčit další úvěr, zatímco první hypotéku stále splácíte. Nejčastěji k tomu dochází v situaci, kdy jste si pořídili za první hypotéku pozemek a nyní potřebujete další finance na výstavbu domu, či chcete v jedné nemovitosti bydlet a druhou pronajímat nebo pokud jste se rozešli s partnerem a potřebujete mít z čeho vyplatit nemovitost. Jak se od sebe tyto situace liší a jak postupovat, pokud se do jedné z nich dostanete?

Druhá hypotéka na stavbu nemovitosti

V situaci, kdy splácíte úvěr na pozemek a chcete si nyní vzít další, abyste měl z čeho zafinancovat stavbu domu, je potřeba mít na paměti zásadní informaci a to, že druhá hypotéka musí být u stejné banky jako první úvěr. Proč? Banka má na pozemek zástavní právo, tudíž s ním nemůžete ručit u jiné finanční instituce. Během žádosti je vhodné počítat s tím, že si banka ověří vaši bonitu, aby se ujistila, že jste schopen splácet dvě hypotéky zaráz.

Druhá hypotéka z důvodu pronájmu nemovitosti

Je možnost získat druhou hypotéku i v situaci, kdy v jednom domě/bytě bydlíte a druhý hodláte pronajímat. V tomto případě je již možnost využít pro získání druhého úvěru služeb jiného poskytovatele.

Je třeba mít na paměti, že pokud si berete tzv. hypotéku na pronájem, banky k této žádosti přistupují obezřetněji a jsou ve vyhodnocování přísnější. Je také možné, že vám poskytnou maximálně 60 % z ceny nemovitosti určené k pronájmu. Dalším kritériem je relativně krátká doba splatnosti – banky tento úvěr poskytují většinou nejdéle na dvacet pět let. Výhodou je, že většina bank vám při žádosti do vašich příjmů uzná i předpokládané příjmy z budoucího pronájmu.

Obrácený způsobem je výhodnější – tedy že starou nemovitost hodláte pronajímat a chcete si koupit jinou, ve které chcete nyní bydlet, a to z toho důvodu, že vám stoupnou příjmy díky pronájmu a je tak snazší o hypotéku zažádat. Ve všech případech nicméně platí, že si banka ověří vaši bonitu a schopnost splácet dvě hypotéky zároveň.

Vyplacení z hypotéky ex-partnerovi

Může se stát, že pokud jste si s partnerem vzali společnou hypotéku na dům a rozešli jste se, je zapotřebí vyřešit i vyplacení partnerova podílu na nemovitosti. Pokud na vyplacení nemáte dostatek vlastních financí, jednou z možností, jak situaci řešit, je vzít si druhou hypotéku k vypořádání majetkových poměrů. Stejně jako v prvním případě je zde nutné, aby byl váš úvěr u stejné banky jako prvotní hypotéka.

Tato situace je značně komplikovaná, jelikož banka na vás může nahlížet tak, že nemáte dostatečnou bonitu. Navíc musí nejprve schválit vyvázání ex-partnera z hypotéky. Zároveň bude zkoumat, zda oba závazky budete zvládat splatit sám. Lidé tuto situaci často řeší tak, že si na pomoc vezmou spoludlužníka (např. sourozence, rodiče či nového partnera). Posledním řešením je prodej nemovitosti, přičemž utržené peníze si pak s bývalým partnerem rozdělíte mezi sebe. Nové bydlení pak můžete financovat z další hypotéky.

Pokud potřebujete poradit, jak získat druhou hypotéku, obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme a společně vymyslíme to nejlepší řešení pro vaši konkrétní situaci.


Další články

20.12.2023

Michaela Studnička Skálová

Změny ve zdanění DPP v roce 2024

Dohoda o provedení práce musí být jako smluvní vztah mezi zaměstnancem a 

20.12.2023

Michaela Studnička Skálová

Krásné Vánoce

Přejeme všem klidné prožití vánočních svátků.  Hodně zdraví, štěstí, lásky a úspěchu v příštím roce. Těšíme se na…

23.06.2022

Daňové posouzení kryptoměn dle vyjádření GFŘ

Generální finanční ředitelství vydalo daňové posouzení k transakcím s kryptoměnami. Toto posouzení bylo aktualizováno z důvodu zvýšen…